En respekt som visst finns kvar

”Men jag blir så förbannad, det finns ju ingen respekt kvar i samhället” Citatet är hämtat från en man som jag gick förbi häromdagen i mataffären. Han var upptagen i ett engagerat samtal med en kvinna, där han högljutt beklagade sig över utvecklingen i det svenska samhället.

Han är dessvärre inte ensam om att ha en bild av Sverige, som ett samhälle i kris. En färsk undersökning från Inizio, på uppdrag av Aftonbladet och Stockholms Handelskammare, visar att varannan svensk tror på en mörk framtid. Ja, ni läste rätt – varannan svensk!

Det är drygt två veckor kvar till valet, ett val som engagerar mer än på länge. Ett val där de allra flesta tycker att mycket står på spel, oavsett var man står i politiken.

Tryggheten i samhället är en av de hetaste valfrågorna. Det är också en av anledningarna till att jag bestämde mig för att dra igång Slumpens Hjältar och arbeta med civilkurage.

Alla pratar om trygghet från politiskt håll, men ingen pratar om civilkurage.
Dessvärre har trygghetsbegreppet i politiska sammanhang omsatts till en hård retorik, från flera partiföreträdare. Den hårda trygghetsretoriken handlar om att skapa trygghet genom skärpta lagar, tillsätta mer poliser och om behovet av mer ordning för att reda upp i samhället.

Misstolka mig inte, jag tror också att det behövs mer poliser och att lagar ständigt behöver ses över för att hålla takt med samhället. Sverige har absolut flera utmaningar – ett problemområde är till exempel den grova kriminaliteten, ett område samhället inte får förlora. MEN jag upplever redan att samhället är förhållandevis tryggt – det vi kan göra är att öka en redan befintlig trygghet.

För jag hävdar bestämt  – samhället i stort är inte så illa som jag tror många upplever. Det har inte skett något ras och framtiden är inte mörk. Svensk ekonomi är bra och vi rankas fortfarande högt i många internationella undersökningar.

Vi behöver med alla kraft och medel motverka den mörka bild som breder ut sig. Min stora övertygelse är att civilkurage just i  detta sammanhang är en superkraft. Den är ett av flera verktyg att kommunicera den trygghet som så många efterfrågar.

Vi behöver kommunicera om alla fantastiska personer som med mod och medmänsklighet ingriper för andra. Det skänker trygghet – vetskapen om att vi backar upp för varandra.

Det svenska samhället behöver arbeta med att lyfta positiva förebilder precis som företag gör. Ett framgångsrikt ledarskap skiljer sig inte åt på den punkten.

En vanlig fråga jag får från journalister om Slumpens Hjältar är ”men hur många hjältar finns det att intervjua då”, dvs kommer jag hitta personer till nya säsonger.  Mitt svar är alltid detsamma – i varje kritisk situation finns det oftast en eller flera personer som med mod och medmänsklighet har ingripit. Men om de personerna och deras insatser läser vi sällan om i tidningen.

Under hösten lanserar jag en ny säsong av Slumpens Hjältar. Jag kommer också att dyka upp i andra sammanhang också för att prata om alla fantastiska personer i vårt fantastiska land.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: