Endast 600 överlever ett hjärtstopp

Av de 10 000 personer som varje år drabbas av hjärtstopp är det endast omkring 600 som överlever. Förloppet går rysligt fort när hjärtat slutar slå och jag har bett Christine Carlsvärds beskriva hur man går till väga om man råkar vara på plats och behöver ingripa.

Christine arbetar på St Göran som specialistläkare inom anestesi och intensivvård och åker med jämna mellanrum med i akutbilen på de mest allvarliga olyckorna.

”Det tar bara 3-4 minuter för att man ska få bestående hjärnskador vid ett hjärtstopp. Därför är det otroligt viktigt att agera snabbt”

Även om man är osäker är det alltid bättre att göra något än inget alls.

Christine Carlsvärd, specialistläkare inom anestesi och intensivvård på St Göran

Så här går du till väga. Steg för steg.  

1.  Försök få kontakt med personen .

Kolla av hur personen mår och om du kan få kontakt. Ropa ”Hallå, hör du mig?”. Klappa på kinden och ruska om personen för att få kontakt.

2.  Kontrollera andningen

Öppna luftvägarna genom att luta personens huvud bakåt. I ungefär 10 sekunder kontrollerar du andningen genom att lyssna och känna vid munnen och se om personens bröstkorg rör sig.

Om personen inte har någon andning – eller inte normal andning – ska man direkt påbörja HLR.

”För den som är oerfaren är onormal andning ett ganska diffust begrepp. Men det kan handla om allt från mycket långsamma, annorlunda, gäspande eller ansträngda andetag. ”

3. Larma 112

Om ni är flera på platsen hjälps ni åt att ta hand om personen och larma 112. Är du själv kan du slå in numret, slå på högtalartelefonen och lägga telefonen vid sidan. Då kan du göra kompressioner samtidigt som du har larmcentralen i andra änden.

4. Starta HLR

Placera dina händerna emellan bröstvårtorna. Lägg din ena hand ovan på den andra handen. Med raka armar trycker du ner 30 gånger i takt med ”Här kommer pippi Långstrump”, vilket ungefär motsvarar 100-120 tryck i minuten.

Tänk på att du behöver trycka djupt (50-60 mm), dina kompressioner ska pumpa runt blodet. Hellre att det är för hårt än för löst.

”Det här är jobbigt att göra hjärtlungräddning och inom sjukvården brukar vi rekommendera att byta inom två minuter. ” 

De 30 kompressionerna varvar du med 2 inblåsningar. Täck din mun över hela personens mun och samtidigt som du blåser ska du titta på personens bröstkorg och se om den rör sig.

Det kan hända att man av olika anledningar inte vill göra inblåsningar. Hos vuxna är det inte lika viktigt att man gör inblåsningar som hos barn. Därför kan det räcka med att bara fokusera på kompressioner. Bäst är såklart att göra båda delarna, säger Christins Carlsvärd avslutningsvis.

Fortsätt med 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills någon kan byta av eller att ambulansen kommer till platsen.

I avsnitt 10 får en 19-kille hjärtstopp men blir räddad av Klara. Här kan du även höra Christine beskriva hjärtlungräddning.

Och gå kurs för tusan. Inget går upp mot praktisk övning när olyckan väl är framme.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: