Huset brinner. Då gör mamman det närmast omänskliga

Plötsligt börjar det brinna på övervåningen i radhuslängans hörnlägenhet. Mamman i familjen klarar sig ut. Väl ute i säkerheten gör hon den fasansfulla upptäckten att hennes ena barn är kvar bland lågorna på övervåningen.

Det hon gör är i det närmaste omänskligt.

Med övernaturlig styrka och smidighet klättrar hon upp på ett stuprör som sitter på fasaden. På övervåningen tar hon sig in genom ett fönster i lägenheten och får ut sitt barn.

Allt gick bra, barnet klarade sig och branden kunde också släckas. När mamman senare är tillbaka på platsen med personal från brandstyrkan prövar hon att göra samma sak igen. Vad händer?! Absolut ingenting. Hon kommer ingen vart alls. Även personalen i brandstyrkan prövar men inte heller de klarar det.

Fredrik Lagerhorn

– Adrenalin är ett fantastiskt ämne i kroppen som både fungerar som smärtlindring vid skada men som också kan ge en person superkrafter vid fara, säger Fredrik Lagerhorn som är enhetschef vid Storstockholms brandförsvar som också är den som berättat om händelsen för mig.

Historien är full av i det närmast makalösa berättelser där människor med nästan övernaturlig styrka klarar göra saker vi annars inte har en chans att klara av.

Hormon som gör oss till övermänniskor
Förklaringen är att när kroppen utsätts för stress, antingen mental eller fysisk påfrestning – smärta, nedkylning, andfåddhet, extrem hetta, rädsla, oro eller ilska – utsöndrar kroppen automatiskt en rad olika stresshormon, två av dem är adrenalin och noradrenalin.

Det som adrenalin och noradrenalin gör är att de hjälper oss att hantera situationen genom att snabbt och kraftigt öka vår kropps prestationsförmåga. Till exempel ökar hjärtats slagfrekvens och vår andning blir snabbare.

Detta levererar mer syre och socker till hjärnan, musklerna och vissa organ som anses vara livsnödvändiga på kort sikt. Resultatet blir att vi blir mer snabbtänkta, mer fokuserade, snabbare och starkare.

Det finns många exempel på situationer där en plötslig dos av adrenalin har räddat liv och ibland är historierna nästan för osannolika att tro på.

Hör gärna av dig om du vet om en insats utöver det vanliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: