Civilkurage som obligatoriskt skolämne

Det är helt uppenbart att vi i Sverige behöver göra en insats kring civilkurage i Sverige. Det är helt ofattbart och oförsvarbart hur människor agerade vid förra veckans drunkningsolyckor.
 
Men hur kommer vi tillrätta med mobilfilmningar vid olyckor och respektlösheten inför räddningspersonal? Som jag ser det finns det framför allt två viktiga saker vi kan göra:
 
Det ena handlar om att vi genom större kunskap och moralisk vägledning kring hur vi ska/bör agera vid olyckor kan förändra mycket. Vi behöver börja prata mer om civilkurage generellt men även på på politisk nivå. Ett annat sätt är att konsumera goda exempel som blir inspirerande förebilder att följa efter, exempelvis Slumpens Hjältar.


Det andra sättet är att samhället på hög nivå börjar uppmärksamma människor som ingriper. Därigenom sänder samhället en signal till andra medborgare kring vilket beteende som är önskvärt. Positiv betingning fungerar i alla andra lägen och kommer också fungera när det handlar om att visa vägen för hur svenska medborgare ska uppföra sig.
 
Ett vågat förslag är att införa civilkurage som en obligatorisk kurs i skolan för att lära livräddning och vett och etikett kring mobilkamera vid olyckor.
 
Dela gärna och skriv gärna vad du tycker i kommentarsfältet. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: