En bil kraschar. Vad gör du?

För den som inte är utbildad är det inte helt lätt att veta hur man ska agera om man råkar vara först på en olycksplats. Henning Landin arbetar som narkossköterska i akutbil, som tillsammans med ambulans åker på större olyckor.

Artikeln är ett sammandrag av intervjun med Henning Landin. Hela intervjun hör du i avsnittet ”Martin och den fastklämda flickan” som finns här:  https://aca.st/5131be

Närma dig fordonet med förnuft
Det är viktigt att den som ser en olycka stannar ser vad som hänt. Gå fram och kolla vad som inträffa. Om det finns det skadade på plats ring 112.

För den som kommer först är det viktigt att tänka säkerhet och närma sig fordonet med förnuft. Det kan till exempel finnas bensin på plats och ibland har krockkudden inte har löst ut. Då kan det finnas risk att den löser ut när man kliver in i bilen.

ambulans

Henning Landin, arbetar i ambulans.

Flytta bara skadade om det krävs
Men ska bara flytta på skadade i det fall det behövs. Om olycksplatsen är farlig,  om det brinner eller om den skadades liv är i fara, ska man självklart flytta personen. För det mesta är det bäst att låta den sitta som sitter.

Viktigt med närvaro hos skadade
Henning Landin är positiv till Martins insats och inställning som går att höra i avsnittet. Att Martin förstod att han var viktig för flickan. Genom sin närvaro skapade lugn för henne i den svåra situationen. Martins agerande underlättade även för räddningstjänsten som kunde fokusera på uppgiften att få loss flickan.

Henning Landin menar att om det finns en person hos den som är skadad, och som byggt en relation, är det en stor insats. Om någon sitter med skadade och vid behov håller huvudet eller ser till att luftvägarna är fria betyder det mycket och räddningstjänsten koncentrera oss på annat. Att finnas närvarande genom att prata, hålla hand och lugna är något alla kan hjälpa med.

Passera och låt räddningstjänsten arbeta
”Tittkösolyckor” är inte helt ovanligt enligt Henning Landin. Det är helt enkelt när bilister i mötande körfält tittar så mycket på olyckan att de tappar balansen och själva krockar. Det är ganska vanligt med seriekrockar. Om räddningstjänst är på plats så håll avstånd och kör förbi är hans råd.

Hela avsnittet med Henning Landin hör du i ”Martin och den fastklämda flickan” Direktlänk till avsnittet är: https://aca.st/5131be

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: