Hennes pappa och morfar dog i hennes armar

Det bästa med mitt jobb är mina möten med alla fantastiska människor. Vissa möten är väldigt känslomässiga och gör stort intryck . Som i veckan när jag träffade jag Therese som vid flera tillfällen befunnit sig på plats när en annan människas liv är i fara.

Hon försökte rädda pappans liv

Den första gången det hände är hon 13 år. Hon och hennes lillasyster är hemma med deras pappa, deras mamma är ute ett ärende. Från rummet intill där hon och lillasystern är hör de ett konstigt ljud. Efter ett tag bestämmer hon sig för att kolla efter. Det visar sig att deras pappa har fått en hjärtinfarkt.

Therese gör hjärtlungräddning på sin pappa fram till att räddningstjänsten kommer fortsätter återupplivningsförsöken. Hennes pappas liv går inte att rädda.

Morfar dog under födelsedagsfesten

Några år senare händer det igen. Hela släkten ska samlas hos hos Farmor som just fyllt år. Therese och hennes familj står utanför och knackar på, när de öppnar dörren är det någon som ropar att något hänt med morfar. De får veta att han suttit på en stol och plötsligt blir medvetslös.

Therese har en fantastik förmåga att bli rationell och handlingskraftig i kritiska situationer. Så även i denna när det gäller hennes egen morfar.  Hon tar kommando i rummet och påbörjar hjärtlungräddning på sin morfar. Hon ber sin mamma hjälpa till med inblåsningar.

Hennes morfar hade drabbats av hjärnblödning och hjärtinfarkt och hans liv gick inte att rädda.

En sund distans till sina erfarenheter

Som jag skrev inledningsvis är Therese en fantastik person som råkat befinna sig på plats vid flera tillfällen när en olycka är framme. I säsong två kommer hon berätta om mannen som hon räddade livet på som brann från midjan och uppåt.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det viktiga är att ingripa. Ibland, hur smärtsamt det än kan vara, så överlever inte personen.

Therese försökte rädda livet på sin pappa och morfar som båda drabbades av hjärtinfarkter.

Och det är en insikt som hon gjort. Tack vare att Therese är en reflekterande och klok person har hon gått vidare i livet och har en hälsosam distans till det som hon varit med om.

Hör gärna av dig med egna reflektioner eller kommentarer till liv, död och agerande i krissituationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: