Tips till den som anmäler sexuellt övergrepp

Höstens Metoo har varit en ögonöppnare på många sätt. Inte minst för insikten av att inte vara ensam och att skammen och skulden ska ligga hos förövaren. Rebecca Lagh är advokat och specialiserad på brott mot kvinnor och berättar varför det är viktigt att anmäla och vad man absolut bör känna till.

– Kvinnor som har blivit utsatta för olika typer av sexuella övergrepp mår ofta väldigt dåligt. Det är vanligt att man skuldbelägger sig själv och många mår dåligt väldigt länge. Sexuella övergrepp är ju väldigt integritetskränkande, säger Rebecca Lagh.

Att anmäla ett övergrepp ger viss upprättelse.

Viktigt att anmäla
Det finns många anledningar till att du ska anmäla. För många som utsatts är det en viktigt del i bearbetningen och ett sätt att få upprättelse och lägga skammen där den hör hemma. En annan viktigt aspekt är också att det är viktigt för statistiken. Mörkertalen är stort inom sexualbrott och det är viktigt att man anmäler så att övergreppen synliggörs.

Som offer till sexuella övergrepp anklagar man ofta sig själv. Gjorde jag inte si hade det kanske inte blivit så.. Rebecca Lagh säger att det bästa är att göra en anmälan på en gång, både för att det är enklare ur bevisföring men också för att få ur sig det som är jobbigt för att kunna börja bearbeta händelsen.

– En anledning till att många inte anmäler är en rädsla att man inte kommer bli trodd. Dessutom leder ju en anmälan till att man måste berätta saker som är jobbiga och intima att berätta om, säger Rebecca Lagh.

Lätt att missa – välj din företrädare med omsorg
Glöm för allt i världen inte att utse ditt eget målsägandebiträde. Det är alltså personen som kommer att föra din talan, ge dig stöd och råd. Den som är målsägandebiträde är ofta samma person som din advokat.

När du gör en anmälan har polisen som skyldighet att informera att man har rätt till ett målsägandebiträde, och att man har rätt att välja vilken man vill.

Rebecca Lagh, advokat med många års erfarenhet av brottsmål inom kvinnorelaterat våld

Om du inte själv lämnar önskemål på byrå eller person som ska företräda dig kommer Tingsrätten att utse en advokat till dig. Och här är det luriga att se upp med, för Tingsrätten tar inte hänsyn kring personens kompetens inom sexualbrott.

I värsta fall får du bara någon som har anmält intresse för brottmål hos Tingsrätten, men inte har någon erfarenhet av sexualbrott menar Lagh.

Den advokat du väljer kommer ge dig stöd och hjälp genom processen.

Förberedelserna gör ofta processen behagligare
Även om samhällsdebatten har handlat om att flytta fokus från offret till förövaren så är fokus i domstolarna fortfarande mycket kvar i gamla spår. Därför är förberedelser a och o för att processen ska bli så behaglig som möjligt. Och även här är det viktigt att du valt en person med erfarenhet.

Inför själva huvudförhandlingen i domstolen går man igenom förundersökningsprotokollet, det vill säga all bevisning och alla förhör. En erfaren målsägarbiträde kan då förstå vilka frågor som kommer och ni kan tillsammans förbereda er.

Det är till stor hjälp menar Rebacca Lagh, eftersom offret hinner förbereda sig och slippa bli ställd när frågorna kommer.

Spara bevisning
När anmälan har gjorts hos polisen görs ett kortare förhör. Om det är en överfallsvåldtäkt så kommer polisen till plats och gör en anmälan gör där. Det som är viktigt i sexualbrott är att man ska säkra bevisning.

Man ska inte gå hem och duscha, även om det är den spontana reflexen hos många. Helst ska man uppsöka en läkarmottagning så att man kan säkra bevisningen som kanske kan ta dna.  Spara kläder och lakan eftersom det kan bli bra bevisning, säger Rebecca Lagh avslutningsvis.

Tack till advokat Rebecca Lagh på Barbro Sjöqvist & Rebecca Lagh AB

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: